Ni må ha snopp men jag har i alla fall sunt förnuft

Måste säga att jag haft en väldigt trevlig helg för en gångs skull. I fredags hamnade vi på Medusa med Mange och Elli och en massa lakritsshots. Om de inte varit för de billiga shotsen skulle jag aldrig förstå varför människor går dit. Det är jävligt sunkigt och helt jävla värdelöst ur musiksynpunkt och dessutom har de mage att ta 60 spänn i inträde! Skamligt!
Men 25 spänn för en shot är helt klart ett bra pris.

Vi hittade iallafall ett litet hörn där det inleddes hetska diskussioner till följd av att Elli börjat plugga genus. Av någon anledning verkar jag alltid hamna i polemik med personer av motsatt åsikt i dessa diskussioner, i det här fallet med Mange.

Diskussionen fortsatte på lördagen med T som nog är den mest trångsynta människa när det gäller genus jag någonsin träffat. Skulle inte bli förvånad om han fortfarande trodde att kvinnor hade en vandrande livmoder i kroppen och att det är därför vi kvinnor "är som vi är".  Han menade även att våltäkt endast förekommer pga mäns starkare sexlust och inte alls har någonting med makt att göra.

Det är så fruktansvärt irriterande när folk bara vägrar fatta att det inte är intressant att jämföra mäns och kvinnors olikheter för att särskilja och att det framförallt aldrig kommer leda till någonting gott.

Vetenskapen har i alla tider sökt efter bevis på att kvinnan skiljer sig från mannen och därför inte är lika mycket värd. Det är ett alldeles ypperligt sätt att hålla ett helt kön på mattan och samtidigt väääldigt bakåtsträvande och dumt! Behöver jag påpeka att den här typen av vetenskap oftast drivs av män..? 

Jag blir så trött.

Oh well, efter en ganska tröttsam middag avvek T (puh!), och jag och P och Mange gick på spelning på teater scenario. Efter att ha irrat runt på Kungsholmen ett bra tag det vill säga. Så inte min sida av stan. men vi hittade dit och vi hittade lite öl och några goda vänners lag. Det var bland annat Mattias som spelar i Don't be a stranger (ett av kvällens band) och några andra gamla godingar.

Kvällens huvudband var Montys loco, som berörde allt "från våldtäktsproblematik till eksem", och det var en sån där spelning där man kommer på sig själv med att bara sitta och le. Det var såå bra! Jag var helt lycklig hela kvällen. pojkarna verkade också vara rätt sålda. Tog lite bilder med P's mobilkamera, så kvaliten är inte den bästa men håll till godo!






Efter spelningen irrade vi lite till i ett försök att möta upp Elli och Anders m.f. på sunkigt ölhak, men vi kom för sent; de hade redan tagit sista beställningen. Så det var bara att åka hem.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Men vi har sunt förnuft. Generella skillnader mellan könen kan iakttas, och genom medicins beläggas. Konsekvenserna av dessa biologiska, medicinska, neurologiska och genetiska skillnader är dock inte nödvändigtvis politiska. De sociala konsekverna är en normativ fråga och inte en epistemologisk. Det ligger alltså utanför diskussionen.



Att bortse ifrån och förneka fakta är inte vetenskap, det är religion eller ideologi. Detta är inget man kan bortse ifrån för att tillfredställa en politisk agenda. Att hävda att biologi inte påverkar kön är att gå i samma fälla som att hävda att kvinnor är underlägsna pga hysteria. DVS det är ett politiserande av vetenskap och en normativ värdering. Förklaringsmodeller som förnekar fakta av politiska skäl är antagligen inte trovärdiga.



Hur behjärtansvärda deras syfte än är



Så om vi ska gå vidare och bygga en feminism för framtiden så måste vi kunna separera biologiska och sociala faktorer, inte kategoriskt förneka möjligheten av det ena för att undvika politiskt känsliga frågor.

2008-11-17 @ 18:12:36
Postat av: E

Eller för den delen ursäkta förlegade strukturer med pseudo-vetenskapligt bullshit som fråntar både män och kvinnor rätten att utvecklas till individer. Du kanske tror att det går att separera politiken från den här diskussionen, men sanningen är att ingenting är mer politiskt än de förväntningar och de förutsättningar vi skyfflar över på våra barn och på varandra och som påverkar hur vi/de sedan kommer att leva våra/sina liv. Om du bortser från sociala strukturer och "det ideologiska" bortser du även från en hundraårig kamp för kvinnors rätt att ses och behandlas som mäns jämlikar och inte som en avvikande subgrupp i samhället.

2008-11-17 @ 22:26:56
Postat av: Anonym

Godnatt på dig! :)

2008-11-17 @ 22:31:02
URL: http://emmiealina.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vad är det första man frågar när ett barn föds?

Efter svaret (pojke/flicka) kan man genast kategorisera in barnet i kön, genus, föreställningar etc. Vad är egentligen konstruerat och vad är "naturligt"?

2008-11-21 @ 17:53:11
Postat av: E

Det kommer vi aldrig att säkert kunna fastställa eftersom vi aldrig kan "skala av" en människa hennes sociala roll. Det är därför jag tycker att diskussionen om biologisk åtskiljning är ganska ointressant, för den står bara och stampar på samma ställe.

2008-11-21 @ 19:01:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0